}

Головна сторінка

середу, 15 квітня 2020 р.

Писанка

Відгадайте загадку:

Ми – символ сонця золотого,
Нас святити обов’язково,
З нами поводьтеся гарненько,
Зваріть і розмалюйте вміло,
Бо нас прибрати велике діло.
Й легко беріть нас за боки –
 Ми дуже ніжні …(Писанки)
 Весна в Україні. Воскресає природа, воскресає життя. Надходять Великодні свята.  Я хочу розповісти вам про диво – дивне українського народного прикладного мистецтва – писанку символа Великодня, символа Весни, символа Вічності життя.
Що ж ми знаємо про писанку?
Слово "писанка" походить від слова "писати", тобто розписувати, прикрашати.
Здавна наносила на шкарлупу яєць чарівні магічні знаки, ще тоді, коли і писати не вміли – це були малюнки – молитви. Люди вірили, що писанки приносять добро, щастя, достаток, здоров’я, захищають людину від усього злого. В Україні завжди, писанки були в особливій пошані, їх із задоволенням малювали і дорослі і діти.
У сиву давнину людина жила в тісному взаємозв’язку з довколишнім світом, який був наповнений дивами. Перебуваючи в гармонії з природою, людина дуже поетично сприймала предмети та явища, оживляла їх у своїй уяві.
Не все в цьому світі було зрозуміле для людини. Дощ, буря, блискавка, зима, літо, осінь.. намагаючись знайти спільну мову з навколишнім світом, людина взялась малювати знаки – символи.
На території України писанкарство набуло найбільшого поширення за часів Київської Русі
Найдавніша українська керамічна писанка, яку знайшли археологи, датується IX ст.  Таких писанок було знайдено багато, але на жаль, найкращі зразки писанок України знищено у музеях під час Другої світової війни.
Писанки шанують і цінують у цілому світі , вона відома в усьому світі. Разом з нашими зем­ляками, які шукали кращої долі за межами рідної землі, українська писанка потра­пила до інших країн
У Канаді створено єдиний у світі дванадцятиметровий пам'ятник українській писанці, що за розмірами дорівнює висоті триповерхового будинку
У Польщі щороку українське населення організовує конкурси писанок
В м. Івано-Франківську відкрита перша в Україні і в світі школа писанкарства
Ще виготовлялися подарункові яйця з порцеляни, кришталю, срібла, коштовного каміння.
Найвідоміші – подарункові яйця фірми ФАБІРЖЕ
 Її майстри виготовили 71 унікальних великодніх яєць  54для російських імператорів. До наших днів  дійшло 62
Карл Фаберже і ювеліри його фірми створили перше яйце в 1885 році
Воно було замовлено імператором Олександром III як великодній сюрприз для його дружини.
Фаберже став придворним  ювеліром, отримав замовлення виготовляти по яйцю кожного року виготовлення  кожного яйця займало рік
Про писанки існує багато легенд та переказів у різних народів світу.
На попередньому уроці ви отримали завдання знайти матеріал про різні легенди, обряди, види писанок.
1.      За давніми легендами весь світ виник з велетенського космічного яйця, яке плавало у морській безодні. За уявленнями наших предків зі шкарлупи утворилося небо, з плівки – хмари, з білка – вода, а з жовтка – земля.
2.      У стародавньому Єгипті яйце було символом бога Кнефа. Він тримав у дзьобі яйце, з
3.      В українській казці птахи за допомогою в боротьбі зі звірами дарують людині чарівне яйце, в якому – ціле царство.
4.      Якщо за часів язичництва писанки розписували до свята весни , то за часів Християнства – до Великодня.
5.      Правильно написана писанка вважається у давнину могутнім універсальним талісманом, що оберігав людину.
6.      На території України писанкарство набуло найбільшого поширення за часів Київської Русі, в Х—XIII ст.  У деяких писанках княжої доби хвильових ліній орнаменту дев'ять. Композиція починається і завершується колами.
7.      Улюбленими кольорами майстрів були жовтий та світло-зелений на темному, здебільшого коричневому або чорному, тлі. Рідше траплялися комбінації білого, червоного і чорного кольорів
8.      Люди в давнину вважали, що символічні знаки, які наносили на писанку, мали для людини магічну силу, і писанкарка не мала права вносити зміни у її малюнок, так само як не можна змінювати слів молитви.  Отже, століттями в певній місцевості писалися писанки з одними і тими ж орнаментами.
9.      Писанковий орнамент розвивався багатьма століттями й тисячоліттями, бо писанки потрібно було писати щороку. Досвідчені писанкарки мали певну кількість традиційних мотивів, які вони вживали в різних комбінаціях .Тому писанковий орнамент — вважають витвором тисячолітньої традиції і столітніх змін.
10.  Орнамент часів Київської Русі з переважно міфологічним змістом відзначається багатством мотивів, форм, забарвлення, наявністю давньої символіки. Удосконалюючись з плином часу, він ліг в основу орнаментики українських народних писанок. кожна місцевість, а іноді і кожне село мали свої особливості і традиції не лише у виборі орнаментальних мотивів, а й у розміщенні елементів та забарвленні яєць.
Цікавими є писанки – дряпинки. Малюнок на них видряпується яким – не будь гострим предметом на попередньо пофарбованій поверхні яйця. ( показати як робити).
Найчастіше використовують рослинні орнаменти
Дуже яскравими і гарними були воскові – бісерки. Яйце покривали тонким шаром воску і в цей віск втискали бісер. ( показує).
Щоб отримати яйця в цяточку потрібно взяти білі курячі яйця, помити і вологими гарненько обваляти в рисі. Щоб остаточно закріпити крупинки рису на яйці, потрібно загорнути кожне яйце в шматочок марлі або широкий бинт. Потім покласти в каструлю з лушпинням або іншим барвником і варити до готовності. Яйця вийняти, остудити і зняти бинт з рисовою крупою - на яйці будуть чудові цяточки!
Найдавнішими вважаються крашанки – це писанки одного кольору.
Екологічно чистими є крашанки , пофарбовані рослинними барвниками такі фарби, на відміну від сучасних, мають приємні мякі відтінки.
 Мальованками називають яйця, розмальовані форбою і пензликом.

Я пропоную вам сьогодні на уроці написати таку писанку, але не забувайте перед тим як писати писанку, не можна  сваритися, приручатися, нічого злого не мислити

Немає коментарів:

Дописати коментар